Páginas

sábado, 15 de mayo de 2021

Aprenem a elaborar berenars saludables a la classe de infantil!

EXPLORING GRAINS

EXPLOREM ELS PESOS I ELS VOLUMS AMB ELS CEREALS


El curs ja s'enfila cap al seu final i de la mateixa manera que els nostres blats van creixent i madurant al Sol,  el projecte "Investigamos el pasado, sembramos el futuro" mostra ja els seus fruits a tota la comunitat educativa de l'Aulari de Caudiel. 
 El passat divendres 14 de Maig pel matí ens vàrem reunir a la classe de infantil per a realitzar l'últim taller del projecte, que tal i com podeu comprovar a l'esquema de temporalització dels tallers, ha versat sobre la importància de L'ALIMENTACIÓ SALUDABLE I EL PAPER DELS CEREALS EN LA NOSTRA SALUT. 


Fotomuntatge final del taller (Anabel Bonanad)


A la fitxa que adjuntem podeu consultar tots els aspectes més interessants que s'han treballat en el mateix: els objectius i conceptes que s'han treballat així com l'estructura temporal del mateix. Aquest és un taller molt ric en materials manipulatius (formes geomètriques transparents per emplenar amb sòlids, molí de mà de fruits secs, els tamissos de diferents forats) que més abaix us donarem referències per poder poder-los adquirir, tot i que molts d'ells ja hi són presents a moltes aules dels nostres col·legis.


En la part pràctica del taller hem cuinat per exemple barretes energètiques delicioses sense necessitat de foc ni eines de tall perillosses i ha sigut una oportunitat de posar en pràctica diferents habilitats i destresses dels xiquets així com posar en funcionament el sentit del tacte, de l'olfacte i de la vista. Malauradament el sentit del gust l'hem hagut de "eliminar" degut a les restriccions de la COVID-19, tot i que estem segures que a casa els alumnes reproduiran aquesta elaboració amb les seues famílies!

Aquest taller és una possibilitat d'experimentar amb eines de cuina bàsiques com la balança de moll, o la balança de plats, el molí de pedra, el molí de mà..eines que els xiquets d'aquestes edats ja poden manipular de manera autònoma. Permet als alumnes aproximar-se a conceptes físics relacionats amb el pes, el volum i la forma geomètrica d'una manera pràctica i concreta. Si a més, l'estructura del taller ens permet raonar sobre la relació entre tots aquests conceptes (pes, volum, forma) i que els alumnes elaboren hipòtesis i puguen comprovar de manera experimental el resultat, millor que millor!

Material i referències de compra:

- Molí de pedra elèctric (de la marca Schnitzer, https://www.getreidemuehlen.de/)

- Kamishibai (fet a casa, segons esquema del LeroyMerlin) amb recepta de les barretes energètiques de civada (avena) (vore a sota)

https://comunidad.leroymerlin.es/t5/Proyectos-Para-toda-la-Casa/Kamishibai-de-madera/idi-p/98578

- Premsadora de barretes (Tescoma della casa)

- Tamissos fariners de diferents granulometries.

- Cossos geomètrics per emplenar transparents (de la marca Miniland, www.jugarijugar.com)

- Diferents tipus de cereals i blats (5 kg de blat Florencia Aurora, mig kg flocs de civada, www.delaera.com)

- Caixa sensorial (feta a casa)

- Balança de poal (de la marca Miniland, www.jugarijugar.com)


RECEPTA DE BARRETES DELICIOSES amb productes locals
Ideals per a un esmorzar, berenar o picnic saludable
No necessita cocció

Ingredients:

300 gr de flocs de civada (avena) ecològica
40 gr ametlla crua pelada
80 gr de kaki sec (o altra fruita deshidratada, com l'albercoc)
20 gr. dàtils
15 gr. sèsam (o altres llavors, com pipes de carabassa, girasol...)
90 ml oli coco
140 gr mel
120 gr. tahini (opcional) o sirope d'àgave
1 culleradeta de canyella en pols

El·laboració:

Es tritura l'ametlla en el molinet de mà fins convertir-la en pols i en un bol es mescla amb la civada. PEr altra banda la fruita deshidratada i els dàtils es tallen a trossets menudes (els xiquets ho poden fer amb ganivets  aptes per a la seua edat o bé amb tissores infantils). També es poden posar panses. PEr altra banda en un morter de mà es posen les llavors i es xafen una miqueta. S'afegeix tot al bol.

En un cassó al foc o al microones s'escalfa ràpidament l'oli de coco, la mel i el sirope d'àgave. També es pot posar la barreja al Sol per a que observen com canvia d'estat la barreja, fent-se més líquida i manipulable. Aleshores s'afegeix a la mescla i amb una cullera de fusta o les mans s'amassa tot fins tenir tots els ingredients ben mesclats.

A continuació els xiquets passen porcions de la mescla a la premsadora de barretes, la tanquem i la deixem reposar a la nevera 8 hores. Després desmotllem i guardem fins al moment de consumir-les!

BON PROFIT


FOTOGALERIA




























1 comentario: