Páginas

lunes, 31 de mayo de 2021

El mundo en un grano de trigo: una ruta por la ciencia de las plantas

 


El curs va acabant i amb la classe de primer a tercer de primària hem realitzat l'últim taller del projecte. Dins de la programació del mateix, els tallers del tercer trimestre anaven dirigits a aprofundir en el valor dels cereals com a aliment: els seus nutrients, les parts del gra o la importància de menjar no només blat, sinó diferents tipus de cereals per a tenir una alimentació equilibrada. 
Per altra banda, amb la mestra Ana Maria els alumnes porten tot el tercer trimestre investigant el món de les plantes. Aleshores ens ha paregut a tots molt adequat adaptar aquells objectius inicials als objeticus d'aprenentatge de la classe. 

Per tant, el passat divendres 31 de Maig es va dur a terme una EIXIDA BOTÀNICA per l'entorn més proper utilitzant el blat i les plantes domesticades, així com les silvestres, com a fil conductor. Com a tots els tallers del projecte, el que es pretén es aprofitar els recursos del mateix entorn com a ESPAI DE RECERCA (entorn no estructurat) i FONT DE INFORMACIÓ. L'entorn rural de Caudiel, amb les seues hortes, els ribassos plens de plantes silvestres (la primavera ha sigut meravellosament agraïda enguany), es un recurs molt ric que si es reconeix com a tal pot esdevindre una font inmensa de interés per l'aprenentatge.

El taller s'ha estructurat en diverses parts on es potencien l'observació, l'anotació de dades de camp d'una manera estructurada, el plantejament de hipòtesis per part dels alumnes i l'observació dels fenòmens naturals per a treure conclusions. Per això la última part del taller hem recreat un LABORATORI a l'espai agrícola (LABORATORI A CEL OBERT) on s'han desenvolupat 5 experiments per poder comprendre diferents característiques i propietats de les plantes, especialment dels cereals. 

Ha sigut molt enriquidor el poder combinar tant l'observació directa de la Natura i l'experimentació amb la mateixa, en un únic espai. En aquest sentit, pensem que l'entorn de les escoles rurals és en sí mateix un aula més amb infinitat de informació que els xiquets i les xiquetes delereixen per descobrir i entendre. 

Per exemple, en l'estudi de les plantes domesticades que hem fet a l'hort amb els alumnes, hem trobat diferents tipus de flors: flors femenines i masculines alhora (com la de la tomatera, que es fecunda a sí mateix, anomenades autògames) i flors femenines per una banda i flors masculines per altra (com el cas de la carabassera) on són els insectes i el vent els encarregats de transportar el pol·len per produir el fruit. Els xiquets i les xiquetes sempre, sempre, es meravellen quan se n'adonen que allò que han estudiat com a un arquetip de flor és quelcom més divers i dinàmic. Per què hem observat flors en transició a fruit, amb pètals marcits i el pistil engrossant! O hem descobert un insecte carregat de pol·len a les potes i transportant-lo de flor en flor! És això el que significa l'aprenentatge significatiu, que no es fa a través de fitxes, sino a través de la vivència i l'observació directa.


PART I
Les parts del blat i del gra

Hem aprofitat el molí de pedra elèctric per moldre 400 gr. de blat Florencia Aurora (blat dur) i separar les parts del blat més importants: per una banda el segó (la capa externa de color daurada) i la resta (endosperma més germen) de color blanc.
Amb l'ajuda de tamissos de diferents tamanys hem separat les dues parts, hem estudiat els nutrients que hi contenen i la diferència de la farina integral i la farina blanca. Així com els nutrients que hi ha en cada part del blat. 



PART II
Ruta botànica per l'horta


Una vegada hem omplert el panell amb la informació obtinguda, ens hem preparat per a la eixida botànica per l'entorn proper. L'objectiu era comparar per una banda les plantes silvestres que trobem a les vores dels camins a Caudiel amb les plantes domesticades que troben a les hortes. Amb aquest objectiu hem caminat de l'Aulari a la Franqueza. 
Hem comparat per exemple com és una planta de blat desenvolupada completament i el blat silvestre, o l'ordi cultivat amb l'ordi silvestre. Els xiquets han recuperat el que vàren aprendre amb Marga l'any anterior quan estudiàven la Prehistòria. Per què les plantes domesticades han sigut transformades per les persones per a poder alimentar-se d'elles: les plantes domesticades solen tindre teixits més tendres, menys llenyosos, o fruits més dolços i sucrosos, o arrels més gruixudes i cruixents. Es veritat com han observat que algunes plantes silvestres poden ser menjívoles, però no en comparació amb les domesticades. 
Així a l'hort hem anat observant planta per planta analitzat quina de les parts s'ha domesticat: TIJA, ARREL, FRUIT, LLAVOR, ÒRGAN DE RESERVA, FLOR INMADURA O FULLA. Aquesta info l'hem replegada i posada en comú en un panell que s'ha completat en equip. 





Fitxa PLANTES DOMESTICADES
IL.LUSTRACIONS
PART III
UN LABORATORI A CEL OBERT
CIÈNCIA EXPERIMENTAL AMB LES PLANTES


-1.     Els pigments de les plantes: PALETA DE COLORS

-  2.        La clorofil·la: TOTS ELS COLORS DEL VERD

-3.      Els hidrats de carboni als cereals: LA CARRERA DELS LLEVATS

-4.    Geometria i matemàtiques de les plantes: LA BELLESA DELS NOMBRES

-   5       La fermentació dels aliments: BOMBOLLES COMESTIBLES


     El gabinet de didàctica de la Jardí Botànic de la Universitat de València ofereix a la seua web un munt d'activitats científiques adreçades a infants que podem reproduir a casa o al camp. Del seu JARDÍ ANIMAT hem tret l'experiment 1 i 2 per aproximar-nos als pigments de les flors i a la clorofil·la de les plantes verdes. 


L'activitat 3 prové d'una associació de Perú anomenada LA REVOLUCIÓN PERU, una ong sense ànim de lucre que té com a objectiu ensenyar a xiquets i adults a pensar i menjar. Usen els aliments com a eina per a ensenyar a pensar a través de l'exposició i exploració sensorial i emocional dels aliments. 


I per últim els experiments 4 i 5 son de creació pròpia.


1. ELS PIGMENTS DE LES PLANTES: PALETA DE COLORS 



Objectiu: observar els diferents pigments que hi ha als pètals de les flors.

2.LA CLOROFIL.LA: TOTS ELS COLORS DEL VERD 


Fitxa Experiment 2 
Objectiu: observar els 3 tipus de pigments clorofïl.lics de les plantes verdes

3. ELS HIDRATS DE CARBONI ALS CEREALS: LA CARRERA DELS LLEVATS
Objectiu: observar l'activitat metabòlica dels llevats (microorganismes)

4. GEOMETRIA I MATEMÀTIQUES A LES PLANTES: LA BELLESA DELS NOMBRES

Objectiu: observar els patrons de creixement de la cua de cavall i relacionar-ho amb una forma matemàtica.

5. LA FERMENTACIÓ DELS ALIMENTS: BOMBOLLES COMESTIBLES



Objectiu: observar el desenvolupament dels llevats naturals en diferents cultius (diferents farines integrals) i crear masa mare.

No hay comentarios:

Publicar un comentario