jueves, 17 de junio de 2021

Quien su pan amasa, sus penas espanta

 


El pasado sábado dia 12 de Junio se organizó dentro del proyecto del trigo una actividad dirigida a las familias de nuestra comunidad educativa. Los objetivos fueron diversos:

- Que padres y madres pudiéramos compartir un tiempo de calidad en un entorno amable y en un contexto de aprendizaje como es el Mas de Noguera (www.masdenoguera.coop)

- Acercar a las familias a la alimentación saludable en relación al pan.

- Que padres y madres fueran partícipes de todo lo que sus hijos e hijas están descubriendo en el Aulario dentro del proyecto "Investigamos el pasado, sembramos el futuro".

Para este objetivo contactamos con Ernesto Rodrigo, panadero biológico del Molino del Villar, en Zucaina (Alto Mijares), un gran profesional autodidacta con más de 20 años de experiencia en elaboración de panes biológicos para la venta y consumo local y regional. 

Ha sido una jornada muy intensa pues tanto las alumnas como el profesor hemos sido muy participativas y entusiastas, con mil preguntas y mil respuestas sobre como crear a partir de algo tan simple como harina y agua, un pan que sea un verdadero alimento. 

Adjuntamos el material que nos ha hecho llegar Ernesto así como algunos links al tema, y las mejores fotografías de la jornada.

Agradecer también al Mas de Noguera por habernos cedido la sala del Arco y habernos atendido como lo han hecho. 

Y no nos olvidamos, que  QUIEN SU PAN AMASA, SUS PENAS ESPANTA.

Feliz verano, familias del Aulario de Caudiel! 

Documento elaboración pan y masa Madre

Revista Opcions Pa











domingo, 13 de junio de 2021

Nuestro último taller del proyecto del trigo rojo: Salud, cocina y diversidad en el aula



El dilluns 14 de Juny es va fer el taller de cloenda del projecte amb els alumnes de quart a sisè de primària, el cicle de Josep i Vicente. 
Les vacances estan al tocar i ja es nota l'ambient d'estiu a la classe. Tot i així, la primera part del taller hem estat introduïnt diferentes conceptes de síntesis al voltant de l'alimentació saludable i els cereals:

- La importància de menjar cereals diferents i diferents varietats de blat, com els blats antics.
- La importància i funció dels diferents nutrients dels aliments en el cos.
- La importància dels aliments frescs, de temporada i de proximitat.

També hem introduït un vocabulari bàsic en anglès al voltant de la cuina: verbs i noms dels ingredients bàsics que hem utilitzat després. Hem fet un treball conjunt per aprendre a pronunciar correctament aquestes paraules i després ens hem dirigit a la cuina del cole per organitzar el treball.


A CUINAR!

Hem fet grups de 2 i 3 alumnes i s'han organitzat per taules de treball. En total 6 grups de cuina i 6 receptes a repartir. 
A un extrem del menjador hem organitzat tots els ingredients i els utensilis de mesura i preparació.

Les 6 receptes que s'han triat inclouen farines ecològiques integrals i hem aprofitat per investigar una miqueta la diferència de la farina blanca a la farina integral.

Amb l'ajuda del molí elèctric de pedra hem molt 100 grams de blat Florencia Aurora i amb l'ajuda d'un cedàs hem separat el segó. Hem analitzat els nutrients que hi ha a cada part del gra de blat, i hem arribat a la conclusió de la importància de consumir el gra sencer, ja que és a la pell i al germen on es troben els nutrients més importants. D'ahí la importància de menjar pa integral de debó de manera regular. 

Per aquesta raó, les receptes les hem modificat en utilitzar farines integrals o semiintegrals, en lloc de blanques refinades. Diguérem la versió sana de receptes tradicionals de diferents cultures. 

Llista de receptes:

APPLECRUMBLECAKE: Torta de manzana crujiente
BIGBALLS CAUDIEL: Balonas de Caudiel
OATMEAL ENERGY BARS: Barritas energéticas de avena
SESAME BREAD STICKS: Palitos de sésamo
BUCKWHEAT BISCUITS: Galletas de trigo sarraceno
FRIER'S BALLS: Pilotes de frare










 Malauradament no hem pogut saborejar aquestes delícies però ens ho hem passat d'allò més bé cuinant receptes saludables amb blats diferents!

Fins l'any que vé i feliç estiu!

Visitamos al ratoncito Pérez en Caudiel: Alimentamos la memoria de nuestra escuela rural

 


El curso está a punto de finalizar y la maestra de infantil Anabel propone a sus alumnos salir al entorno cercano y visitar la casita del Ratoncito Pérez a la vuelta de un almuerzo muy agradable en el parque infantil de la Grieta de Caudiel. 

El viernes dia 4 de Junio hacia las 12 aproximadamente el grupo de infantil se ha acercado hasta la Rocha 28 b para dejarle unos saquitos de trigo, que harán las delicias del señor Pérez y su familia....¿Pero, estamos seguros que vive con su familia o quizás vive solo? ¡Es más, sabemos algo sobre la vida de los pequeños ratones?  Hoy hemos hecho el propósito de descubrirlo.

Hemos investigado alrededor de la casita para encontrar posibles pistas... Restos de comida, posibles madrigueras... ¿Cómo serán los excrementos de ratoncito? Hemos investigado en un rincón precioso con un banco y muchas flores... Y allí mismo hemos encontrado un libro:

LA RATOLINETA PÉREZ!

Efectivamente, resulta que el ratón Pérez vive con su hermana, la ratoncita Pérez, que es la encargada de rescatar los dientes que a los niños se les pierde y así a pesar de no poder dejarlos debajo de su almohada de dormir, ningún niño del mundo se queda sin su pequeño regalo. ¡Palabra de Ratoncita Pérez!


Vídeos del cuento

https://www.youtube.com/watch?v=YX4mtgQxh40

En valencià

https://www.youtube.com/watch?v=svfveizxPv8

En castellano


Pero, alguien sabe porqué eligió el ratón Pérez venirse a vivir a Caudiel? Hemos aprovechado también para contar la historia de la aventura del ratón Pérez en Caudiel:

ALIMENTAMOS LA MEMORIA DEL AULARIO DE CAUDIEL: 

A inicios del curso 2019-2020 la maestra de primer ciclo Marga Tarazona propuso la participación voluntaria de las familias en los diferentes proyectos que los niños y niñas del primer ciclo de primaria iban a desarrollar.

El proyecto del primer trimestre se estaba desarrollando sobre la higiene en general, y en concreto a través del trabajo sobre la higiene bucal, en clase Marga estaba trabajando diversos aspectos alrededor de esta temática: la boca,, la digestión, etc. También la salida del trimestre había constado en visitar el Antiguo Almacén de Dientes (https://www.antiguoalmacendedientes.com/index.html) que hay en Valencia.

Como madre de una alumna propuse crear y construir este recurso (la casita del Ratón Pérez, el buzón de cartas de deseos y el buzón de dientes) como eje central de la actividad de participación de nuestra familia en el desarrollo curricular. Una salida al entorno en la búsqueda de la nueva casita del Ratón Pérez, con la ayuda de diferentes fuentes de información: el periódico en papel, la entrevista en vivo al cartero y la interpretación del callejero de Caudiel

Una de las acciones más bonitas que se llevó a cabo fue construir una noticia real sobre un hecho y un personaje n principio imaginarios. Para que pareciera realmente auténtico y sumergir a los alumnos en este mundo imaginado, solicité como madre al equipo del Períodico de Aquí si podía incluir una cuña publicitaria sobre este hecho. De esta manera, los niños y niñas de infantil pudieron descubrir a través de la lectura y estudio de un periódico en papel, esta tremenda y maravillosa noticia. 

Junto a ellos, todos los habitantes de Caudiel descubrieron la feliz noticia a la vez, colaborando en algunos casos con los niños y las niñas en descubrir donde estaba ubicada la casita. 

En la ficha del taller se añaden los contenidos que se trabajaron esa jornada, así como la estructura del taller y los materiales necesarios. En este caso, un mundo mágico e imaginado crea el contexto para el aprendizaje de contenidos curriculares concretos, a través de un relato lleno de belleza y pequeños detalles del cual todo el mundo puede disfrutar.


Ficha Taller Ratoncito Pérez




lunes, 31 de mayo de 2021

El mundo en un grano de trigo: una ruta por la ciencia de las plantas

 


El curs va acabant i amb la classe de primer a tercer de primària hem realitzat l'últim taller del projecte. Dins de la programació del mateix, els tallers del tercer trimestre anaven dirigits a aprofundir en el valor dels cereals com a aliment: els seus nutrients, les parts del gra o la importància de menjar no només blat, sinó diferents tipus de cereals per a tenir una alimentació equilibrada. 
Per altra banda, amb la mestra Ana Maria els alumnes porten tot el tercer trimestre investigant el món de les plantes. Aleshores ens ha paregut a tots molt adequat adaptar aquells objectius inicials als objeticus d'aprenentatge de la classe. 

Per tant, el passat divendres 31 de Maig es va dur a terme una EIXIDA BOTÀNICA per l'entorn més proper utilitzant el blat i les plantes domesticades, així com les silvestres, com a fil conductor. Com a tots els tallers del projecte, el que es pretén es aprofitar els recursos del mateix entorn com a ESPAI DE RECERCA (entorn no estructurat) i FONT DE INFORMACIÓ. L'entorn rural de Caudiel, amb les seues hortes, els ribassos plens de plantes silvestres (la primavera ha sigut meravellosament agraïda enguany), es un recurs molt ric que si es reconeix com a tal pot esdevindre una font inmensa de interés per l'aprenentatge.

El taller s'ha estructurat en diverses parts on es potencien l'observació, l'anotació de dades de camp d'una manera estructurada, el plantejament de hipòtesis per part dels alumnes i l'observació dels fenòmens naturals per a treure conclusions. Per això la última part del taller hem recreat un LABORATORI a l'espai agrícola (LABORATORI A CEL OBERT) on s'han desenvolupat 5 experiments per poder comprendre diferents característiques i propietats de les plantes, especialment dels cereals. 

Ha sigut molt enriquidor el poder combinar tant l'observació directa de la Natura i l'experimentació amb la mateixa, en un únic espai. En aquest sentit, pensem que l'entorn de les escoles rurals és en sí mateix un aula més amb infinitat de informació que els xiquets i les xiquetes delereixen per descobrir i entendre. 

Per exemple, en l'estudi de les plantes domesticades que hem fet a l'hort amb els alumnes, hem trobat diferents tipus de flors: flors femenines i masculines alhora (com la de la tomatera, que es fecunda a sí mateix, anomenades autògames) i flors femenines per una banda i flors masculines per altra (com el cas de la carabassera) on són els insectes i el vent els encarregats de transportar el pol·len per produir el fruit. Els xiquets i les xiquetes sempre, sempre, es meravellen quan se n'adonen que allò que han estudiat com a un arquetip de flor és quelcom més divers i dinàmic. Per què hem observat flors en transició a fruit, amb pètals marcits i el pistil engrossant! O hem descobert un insecte carregat de pol·len a les potes i transportant-lo de flor en flor! És això el que significa l'aprenentatge significatiu, que no es fa a través de fitxes, sino a través de la vivència i l'observació directa.


PART I
Les parts del blat i del gra

Hem aprofitat el molí de pedra elèctric per moldre 400 gr. de blat Florencia Aurora (blat dur) i separar les parts del blat més importants: per una banda el segó (la capa externa de color daurada) i la resta (endosperma més germen) de color blanc.
Amb l'ajuda de tamissos de diferents tamanys hem separat les dues parts, hem estudiat els nutrients que hi contenen i la diferència de la farina integral i la farina blanca. Així com els nutrients que hi ha en cada part del blat. 



PART II
Ruta botànica per l'horta


Una vegada hem omplert el panell amb la informació obtinguda, ens hem preparat per a la eixida botànica per l'entorn proper. L'objectiu era comparar per una banda les plantes silvestres que trobem a les vores dels camins a Caudiel amb les plantes domesticades que troben a les hortes. Amb aquest objectiu hem caminat de l'Aulari a la Franqueza. 
Hem comparat per exemple com és una planta de blat desenvolupada completament i el blat silvestre, o l'ordi cultivat amb l'ordi silvestre. Els xiquets han recuperat el que vàren aprendre amb Marga l'any anterior quan estudiàven la Prehistòria. Per què les plantes domesticades han sigut transformades per les persones per a poder alimentar-se d'elles: les plantes domesticades solen tindre teixits més tendres, menys llenyosos, o fruits més dolços i sucrosos, o arrels més gruixudes i cruixents. Es veritat com han observat que algunes plantes silvestres poden ser menjívoles, però no en comparació amb les domesticades. 
Així a l'hort hem anat observant planta per planta analitzat quina de les parts s'ha domesticat: TIJA, ARREL, FRUIT, LLAVOR, ÒRGAN DE RESERVA, FLOR INMADURA O FULLA. Aquesta info l'hem replegada i posada en comú en un panell que s'ha completat en equip. 





Fitxa PLANTES DOMESTICADES
IL.LUSTRACIONS
PART III
UN LABORATORI A CEL OBERT
CIÈNCIA EXPERIMENTAL AMB LES PLANTES


-1.     Els pigments de les plantes: PALETA DE COLORS

-  2.        La clorofil·la: TOTS ELS COLORS DEL VERD

-3.      Els hidrats de carboni als cereals: LA CARRERA DELS LLEVATS

-4.    Geometria i matemàtiques de les plantes: LA BELLESA DELS NOMBRES

-   5       La fermentació dels aliments: BOMBOLLES COMESTIBLES


     El gabinet de didàctica de la Jardí Botànic de la Universitat de València ofereix a la seua web un munt d'activitats científiques adreçades a infants que podem reproduir a casa o al camp. Del seu JARDÍ ANIMAT hem tret l'experiment 1 i 2 per aproximar-nos als pigments de les flors i a la clorofil·la de les plantes verdes. 


L'activitat 3 prové d'una associació de Perú anomenada LA REVOLUCIÓN PERU, una ong sense ànim de lucre que té com a objectiu ensenyar a xiquets i adults a pensar i menjar. Usen els aliments com a eina per a ensenyar a pensar a través de l'exposició i exploració sensorial i emocional dels aliments. 


I per últim els experiments 4 i 5 son de creació pròpia.


1. ELS PIGMENTS DE LES PLANTES: PALETA DE COLORS 



Objectiu: observar els diferents pigments que hi ha als pètals de les flors.

2.LA CLOROFIL.LA: TOTS ELS COLORS DEL VERD 


Fitxa Experiment 2 
Objectiu: observar els 3 tipus de pigments clorofïl.lics de les plantes verdes

3. ELS HIDRATS DE CARBONI ALS CEREALS: LA CARRERA DELS LLEVATS
Objectiu: observar l'activitat metabòlica dels llevats (microorganismes)

4. GEOMETRIA I MATEMÀTIQUES A LES PLANTES: LA BELLESA DELS NOMBRES

Objectiu: observar els patrons de creixement de la cua de cavall i relacionar-ho amb una forma matemàtica.

5. LA FERMENTACIÓ DELS ALIMENTS: BOMBOLLES COMESTIBLES



Objectiu: observar el desenvolupament dels llevats naturals en diferents cultius (diferents farines integrals) i crear masa mare.

sábado, 15 de mayo de 2021

Aprenem a elaborar berenars saludables a la classe de infantil!

EXPLORING GRAINS

EXPLOREM ELS PESOS I ELS VOLUMS AMB ELS CEREALS


El curs ja s'enfila cap al seu final i de la mateixa manera que els nostres blats van creixent i madurant al Sol,  el projecte "Investigamos el pasado, sembramos el futuro" mostra ja els seus fruits a tota la comunitat educativa de l'Aulari de Caudiel. 
 El passat divendres 14 de Maig pel matí ens vàrem reunir a la classe de infantil per a realitzar l'últim taller del projecte, que tal i com podeu comprovar a l'esquema de temporalització dels tallers, ha versat sobre la importància de L'ALIMENTACIÓ SALUDABLE I EL PAPER DELS CEREALS EN LA NOSTRA SALUT. 


Fotomuntatge final del taller (Anabel Bonanad)


A la fitxa que adjuntem podeu consultar tots els aspectes més interessants que s'han treballat en el mateix: els objectius i conceptes que s'han treballat així com l'estructura temporal del mateix. Aquest és un taller molt ric en materials manipulatius (formes geomètriques transparents per emplenar amb sòlids, molí de mà de fruits secs, els tamissos de diferents forats) que més abaix us donarem referències per poder poder-los adquirir, tot i que molts d'ells ja hi són presents a moltes aules dels nostres col·legis.


En la part pràctica del taller hem cuinat per exemple barretes energètiques delicioses sense necessitat de foc ni eines de tall perillosses i ha sigut una oportunitat de posar en pràctica diferents habilitats i destresses dels xiquets així com posar en funcionament el sentit del tacte, de l'olfacte i de la vista. Malauradament el sentit del gust l'hem hagut de "eliminar" degut a les restriccions de la COVID-19, tot i que estem segures que a casa els alumnes reproduiran aquesta elaboració amb les seues famílies!

Aquest taller és una possibilitat d'experimentar amb eines de cuina bàsiques com la balança de moll, o la balança de plats, el molí de pedra, el molí de mà..eines que els xiquets d'aquestes edats ja poden manipular de manera autònoma. Permet als alumnes aproximar-se a conceptes físics relacionats amb el pes, el volum i la forma geomètrica d'una manera pràctica i concreta. Si a més, l'estructura del taller ens permet raonar sobre la relació entre tots aquests conceptes (pes, volum, forma) i que els alumnes elaboren hipòtesis i puguen comprovar de manera experimental el resultat, millor que millor!

Material i referències de compra:

- Molí de pedra elèctric (de la marca Schnitzer, https://www.getreidemuehlen.de/)

- Kamishibai (fet a casa, segons esquema del LeroyMerlin) amb recepta de les barretes energètiques de civada (avena) (vore a sota)

https://comunidad.leroymerlin.es/t5/Proyectos-Para-toda-la-Casa/Kamishibai-de-madera/idi-p/98578

- Premsadora de barretes (Tescoma della casa)

- Tamissos fariners de diferents granulometries.

- Cossos geomètrics per emplenar transparents (de la marca Miniland, www.jugarijugar.com)

- Diferents tipus de cereals i blats (5 kg de blat Florencia Aurora, mig kg flocs de civada, www.delaera.com)

- Caixa sensorial (feta a casa)

- Balança de poal (de la marca Miniland, www.jugarijugar.com)


RECEPTA DE BARRETES DELICIOSES amb productes locals
Ideals per a un esmorzar, berenar o picnic saludable
No necessita cocció

Ingredients:

300 gr de flocs de civada (avena) ecològica
40 gr ametlla crua pelada
80 gr de kaki sec (o altra fruita deshidratada, com l'albercoc)
20 gr. dàtils
15 gr. sèsam (o altres llavors, com pipes de carabassa, girasol...)
90 ml oli coco
140 gr mel
120 gr. tahini (opcional) o sirope d'àgave
1 culleradeta de canyella en pols

El·laboració:

Es tritura l'ametlla en el molinet de mà fins convertir-la en pols i en un bol es mescla amb la civada. PEr altra banda la fruita deshidratada i els dàtils es tallen a trossets menudes (els xiquets ho poden fer amb ganivets  aptes per a la seua edat o bé amb tissores infantils). També es poden posar panses. PEr altra banda en un morter de mà es posen les llavors i es xafen una miqueta. S'afegeix tot al bol.

En un cassó al foc o al microones s'escalfa ràpidament l'oli de coco, la mel i el sirope d'àgave. També es pot posar la barreja al Sol per a que observen com canvia d'estat la barreja, fent-se més líquida i manipulable. Aleshores s'afegeix a la mescla i amb una cullera de fusta o les mans s'amassa tot fins tenir tots els ingredients ben mesclats.

A continuació els xiquets passen porcions de la mescla a la premsadora de barretes, la tanquem i la deixem reposar a la nevera 8 hores. Després desmotllem i guardem fins al moment de consumir-les!

BON PROFIT


FOTOGALERIA




























Quien su pan amasa, sus penas espanta

  El pasado sábado dia 12 de Junio se organizó dentro del proyecto del trigo una actividad dirigida a las familias de nuestra comunidad educ...